петак, 13. фебруар 2009.

Novi trotoari

Ima li išta gore od novih trotoara po Beogradu? Mislim na one roze kocke koje redjaju poslednjih godina i koje se klizaju i posle kratkog vremenskog perioda klackaju... I ta visina novog trotoara... Potpuno nepotrebno. Još nepotrebniji su oni ivičnjaci u obliku oštrih trouglova koje stalno prete da će vam izlomiti točkove pri skretanju. Pogledajte kod PMF-a skretanje kod pumpe ka Etnografskom muzeju... Strašno - napravljeno nekakvo usko grlo a trotoar beskrajno širok... Najgore mi je palo ono pravljenje parkinga po dorćolskim ulicama - Jovanovoj, Jevremovoj itd. Sve su jednosmerne i nekad su kolovozi bili dovoljno široki. Sad se neko lepo setio i napravio parkinge sa obe strane kolovoza, ali na uštrb kolovoza a trotoari uzdignuti, puni sebe, popločani i uglavnom prazni... Tu kad nekom stane automobil ne možete ga ni zaobići ni preskočiti. Totalni kolaps. Trotoara praznog koliko hoćeš ali jedini način da se na to čudo podigneš kolima je da otkineš auspuh i ko zna šta još sa kola. Sa koje strane prilazi šlep služba kada tu stane neko, a ipak staju kola po Srbiji, poznato je kakav nam je prosek godina automobila... I uglavnom su trotoari po dorcolskim elitnim ulicama postali piste za kućne ljubimce koji tu rade ono što moraju a čiji vlasnici ne rade ono što bi trebalo - tj. da počiste. Stvarno neverovatno redizajniran grad. Nažalost.

Pogledajte stare fotografije Terazija, ne mora ni mnogo stare, nego one iz Titovog vremena. Da li je nekome jasno kako je onolika ulica, onako gospodski široka i lepa postala ono što danas vidimo? Da li će ikad, enitajm, neko u ovom gradu reći DOSTA sa uništavanjem svega lepog... Dosta sa kockama roze boje, sa fasadama drečavo vrišteće oranž i žuto (mislim, lepo je što su ih sredili ali verujem da originalne boje tih kuća s početka veka nisu bile tako dramatične), dosta i sa ogromnim betonskim žardinjerama, kuglama i neizbežnim stubićima tamo gde su nepotrebni... Ali o žardinjerama drugi put.

Na Menhetnu nigde nije trotoar tako podignut, čak je i tu i tamo ofucan, na Petoj aveniji je lep i uglačan, čiste ga svaki čas, niže, oko Tajms skvera je ponegde ispucao ali svejedno, gde god da prodjete, nećete videti ni jedno vozilo koje je parkirano tako da smeta pešacima. I pri tom pešaka ima mnogo, mnoooogooo u odnosu na Beograd, pa opet trotoari su manji nego na primer u Gospodar Jovanovoj. U čemu je štos? Kažu, treba nam dva mosta, pet obilaznica, metro, kosmodrom, ko zna šta sve da bismo rešili saobraćajnu gužvu... A s druge strane, ulice sužavamo, zatvaramo i pretvaramo u pešačke zone popločane nečim da se bolje klizamo sa prvim kapima kiše... Na Menhetnu su ogromne kazne za nepropisno parkiranje i to je to. Nikakav stubić ili ivičnjak od 40 cm nije potreban. Kad boli po džepu, svi se pridržavaju propisa.

5 коментара:

  1. E hvala ti za ova dva teksta o Beogradu. I nasmejala sam s i odusevila. A ovo o trotoarima, stoji svaka rec. Mnogo je BG poruzneo. Samo nastavi a ja cu se vracati na ovu stranu

    ОдговориИзбриши
  2. JEs vala, bas je guzva a zardinjere i ovi ivicnjaci samo je povecavaju. Lepi tekstovi

    ОдговориИзбриши
  3. NAzalost, BEograd se stalno nesto menja ali nikad nesto na lepse, uvek je to gradnja sve ruznija i ruznija...

    ОдговориИзбриши
  4. Хвала, поштовани суграђанине. У праву сте у свему. Међутим, не знате још једну важнију ствар. Ти тротоари су нестручно постављени и нема ни хоризонталне ни вертикалне изолације, олуци испод њих нису повезани са канализацијом, па је то узрок великих оштећења улица, па ће ускоро почети да падају зграде. Испод тих плочица је дебео слој песка, који упија воду, која се накупља,нема где да отиче,па подрива темеље кућа.

    ОдговориИзбриши
  5. Поштовани суграђани, молим вашу помоћ и информације из Вашег искуства, да ли још негде пуцају темељи и зидови у вишеспратницама. Знате ли да у Београду има 750 активних клизишта (последица су природних непогода, али и људског немара).Ја живим у делу зграде у Н.Београду од 19 спратова (по новом закону у тим деловима града неће моћи да се зидају зграде више од 8-12 спратова- има паметних људи,који то знају).Хвала.

    ОдговориИзбриши